9 Ekim 2009

KIRIŞIKLIKLAR


Deri vücudun en büyük organıdır.Kişiden kişiye değişebiliyor.Üç ayrı katmandan oluşur; Epidermis üst deri (cilt), dermis (alt deri) en iç kısımda da yağ dokusu yer alır. Üst deri yani üst deri, vücudu dış etkilerden koruyan bir siper gibidir. Bu tabaka kansızdır ve birbirine geçmiş beş hücre katmanından oluşur.Ancak bu katmanlar kesin sınırlarla birbirlerinden ayrılamaz.En alt tabakada, sürekli yeni hücreler üretir, bu hücreler yukarıya doğru ilerler ve 28 günde üst deri düzenli olarak yenilenir.Alt tabakada yeni üretilen hücreler yuvarlak ve yumuşaktırlar.Yukarıya doğru yani deri yüzeyine çıktıkça yassılaşır, sıkışır ve keratinleşirler. Alt deri cildin gerçek gücünü ve direncini oluşturur. Kan damarları, sinir uçları, yağ bezleri, ter bezleri bu kısımda bulunur. Yumuşak yapısı ile cildi kaslar ve kemiklerden ayırarak, yastık vazifesi gören hipodermis cildin alt tabakasıdır. Hanımların en çok şikayetçi oldukları selülit malesef bu bölgede oluşur.Yağ hücreleri içindeki yağın zaman içinde birikmeleri ve dermisin zayıflaması ile portakal kabuğu görüntüsünü alır.

Derinin kalınlığı 2 m.yi bulur.Vücudumuzu dış etkenlerden korur.Suya girdiğinde suyu sünger gibi emmez.


Yüzdeki kırışıklıkların farklı sebepleri vardır.Bunu öğrendik artık.Aslında çoğu şeyi biliyoruz ama günlük hayatta uygulamadığımızdan unutabiliriz.Bir şekilde konusu geçtiğinde ben bunu biliyordum deriz.Bu hepimizin başına gelir.Hangi tip kırışıklığa sahip olduğunuzu belirleyerek, doğru yöntemi bulabilirsiniz.Yeter ki isteyin,isteyelim...

Kuruluk Kırışıklıklarında ise nem eksikliğinden,soluk ve mat görünmesinden kaynaklanır.Oluşum nedeni ise;güneşin zararlı etkileri cildi kurutur ve kalınlaştırır.Kuru cilt ise gerginleşir ve pul pul dökülmeye başlar.Zamanla çatlar ve kırışıklıklar belirginleşmeye başlar.Klima ve kalorifer, alkol ve sigara kullanımı da cildin nemini azalmasına sebep olur.İşte sigara/alkol her yerde karşımıza olumsuz olarak çıkıyor.Hatalı uygulanan temizlik ürünleri ve bakım işlemleri de cildin koruyucu tabakasına zarar verir. İlerleyen yaşlarda cilt depolama yeteneğini kaybeder ve yeterince su içemeyen kişilerde yıpranma daha fazla görülür. Bu tarz yanlış tavırlar, cildin günde yarım litre su kaybetmesine sebep olur. Yağlı kremler cildin üzerinde bir tabaka oluşturarak suyun buharlaşmasına engel olurlar. Ayrıca özel nem takviyeli kremler de kuruluğa karşı kullanabilirsiniz.

Güneş Kırışıklıkları,göz kırpmak gibi mimik hareketleriyle belirginleşen göz çevresinde ve yanakların üzerinde dikey kırışıklar oluşur. Cilt, ışıltısını ve elastikiyetini kaybettiği için, kuru ve mat bir görünüm oluşur. Güneşe uzun süre korunmasız maruz kalmanın olumsuz sonuçları uzmanlarca “foto yaşlanma” olarak nitelendiriliyor. Koruyucu ürünlerden sadece kumsalda yararlanıldığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Güneş, cildimize sadece plajda hasar vermiyor. Her yerde, her mevsimde güneşin zararlı ışınlarına maruz kalıyoruz.Hatta evinizdeyken bile güneş ışınlarına maruz kalırsınız.Evin camlarından dolayı direkt güneşi alamasanız da güneşten etkilenirsiniz.Bu yüzden evden çıkmadan yarım saat önce, güneş koruyucu faktörlü bir krem sürün.

Yaşlılık Kırışıklıklarında göz ve dudak çevresinin yanı sıra yanaklarda, çene altında ve boyun bölgesinde yavaş yavaş gelişmeye başlayan kırışıklar, ciltte zamanla derin ve kalıcı izler bırakır. Kolajen ve elastin liflerinin yoğunluğunu yitirmesi nedeniyle yüz çevresinde, özellikle çene altında, gevşeme ve sarkma oluşur.

Menopoz Döneminde östrojen seviyesinin düşmesiyle birlikte cildin kolajen lifleri ve elastin üretimi de azalır. Menopoz kaynaklı hormon azalması, yüzeydeki liflerin ve suyun %25’inin ve kolajenlerin %30’unun kaybına neden olur. Bunun sonucu cilt yağ ve nem depolama yeteneğini yitirir. Bu kaybı önlemek için, kozmetik dünyasında pek çok ürün var. Hücre koruma etkili ve botoks etken maddeli kremleri tercih edebilirsiniz.Karar sizin.

Sağlıklı,mutlu günler dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı merakla bekliyorum :)