27 Kasım 2012

ÖFKE YÖNETİMİ

Dün iş ve zorluklarla ilgili birşeyler yazmaya çalıştım.Aslında yazdıklarım kısaydı farkındayım.Bugünkü yazımı dünkü yazının devamı gibi düşünebiliriz.

İş yaşamında yaşadıgımız zorluklarla bazen başedemeyiz.Sinirlenir,öfkeleniriz.Bazen kendimize hakim olamayız,yıkar geçeriz.Peki hangisi doğru?

Sinirlenip ortalıgı yıkmak mı yoksa kendimize hakim olmak mı?Yani öfke yönetimi

Büyüklerimizin deyimiyle öfkeyle kalkan zararla oturur.Bu durumun herhalde çogumuz farkındayızdır.Muhakkak iş ile ilgili olmasada bu anlamda olumsuz birşey yaşamışızdır.Keşke yapmasaydım demiştir.Hani yapmayı düşündüğümüz herhangi iki şey vardır kafamızda.Hangisi doğru,hangisini yapsak diye düşünürüz.Birine karar verir yaparız helekide yanlış sonuçlar doğurduysa keşke deriz.Haklı olsakta herşeye olumsuz tepki vermek haklılıgımızı ortadan kaldırır.Hakkımızı yedirmek anlamında değil tabikide.Konuşup anlaşmaya varmak,anlaşmaya çalışmak en doğrusu.Ortak biryere varamayorsak birilerinden yardım istemek gerekir diye düşünürüm.Yardım isticeğimiz biri iş arkadaşı veya şef olabilir.

Ama şu bir gerçekki öfke ne açıdan bakarsanız bakın sonuçları itibariyle olumsuz etkileri var.En başta kendimize zarar veririz.Karşımızdakini gereksiz kırabilir veya iş ile ilgili olumsuz şeyler yaşayabilirsiniz.Terfi etceksinizdir bunu olumsuz etkileyebilir.Karşınızdakinizle ilişkiniz olumsuz anlamda etkilenir.Huzurunuz kalmayabilir.Birşey isticeksinizdir isteyemezsiniz ya da birşey isterken zorlanırsınız.Sonra istediğiniz olmadıgında size bu yaşanan gerginliği öne sürebilirler.Bunlara ilave birçok şey eklenebilir.

Bunları yaşamayı kim isterki?Ne hakkımız yensin ne de olumsuz ortamda bulunmak isteyelim.Sizce?

26 Kasım 2012

İŞ VE ZORLUKLARI

Sizce bir işyerinde çalışmanın en büyük zorlugu nedir?

İşin zorlugu mu,işin bir gereği olan müşterilerle ilgilenmek mi ya da işyerinizdeki kişilerle olan ilişkiniz mi?

Size ters gelen şeyleri görmezden gelebiliyormusunuz yoksa sürekli itiraz edebiliyomusunuz ya da iş arkadaşlarınızla,üst yönetimden biriyle ters düşmemek için alttan mı almaya çalışıyosunuz?

Yani çatışıyomusunuz kendinizle veya iş arkadaşlarınızla?Biliyorum çok soru sordum.

Ama iş hayatınının en büyük zorluklarından biri oldugunu düşünüyorum.Bazen yaptıgınız işlerden çok çalıştıgınız kişilerle anlaşamamak,çatışma içinde bulunmak daha zor gelebiliyor.

Bende çalıştıgım sektör itibariyle bunlarla karşılaşıyorum.Eminim böyle sorunlar yaşamayan pek kimse yoktur.Benim herhalde en iyi yapabildiğim şeylerden biri kendime hakim olup olayı büyümesine engel olmaya çalışmam.O yüzden bazen çatışma yönetimi,zor insanlarla baş etme gibi alanlara ilgi duyuyorum.

En zoru herhalde sorunlu kişiler,sorunlarını işe yansıtanlar veya kendini üstün görenler,karşındakini hakir görenler olsa gerek.Böyle durumlarda ne yapmalı bir fikri olan?

10 Kasım 2012

ATATÜRK


10 Kasım ATATÜRK'ün ölüm yıl dönümü olsada kalbimizde sonsuza kadar yaşıcaktır.Onu ve değerlerini,bizlere bıraktıklarını hiçbir zaman unutmıcaz.Gelecek nesillere de elimizden geldiğince aktarmaya çalışıcaz.Bize iyi bir gelecek bıraktıgı için kendisine şükran borçluyuz.

T.C'ni kurdugu,bizlere iyi bir gelecek bıraktıgı için ULU ÖNDER ATATÜRK'e saygıyla anıyorum.Tabiki onunla beraber bu vatan için canını ortaya koyan tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor ve ALLAH'tan rahmet diliyorum.

Rahat uyu ATAM.Seni unutmadık,unutturmıcaz...